Billy Elliot

ballettdansareBilly Elliot är vad man kallar för en kultfilm. Filmen är från 2000, men ser snarare ut som att den gjordes under 80-talet. Och det är under den tiden filmen utspelar sig, 1984 närmare bestämt.Vi får följa den unge Billy Elliot, som är elva år gammal, och hans uppväxt i den brittiska arbetarklassen. Det är männens värld, och det finns ingen plats för att vara konstig och ”fjanta sig”.

Billy tränar boxning regelbundet, trots att familjen måste hålla hårt i varenda krona – Billys pappa insisterar nämligen på det. Billy själv är dock mer intresserad av balett, efter att en dag ha smugit sig in på flickornas balettlektion. Han när i hemlighet en dröm om att bli professionell balettdansör, och börjar ta lektioner i balett för de pengar som hans pappa gett honom för boxningsträningen. Läs mer om filmen här.

Också som opera

Filmen Billy Elliot har sedan den kom ut 2000 blivit en succé. 2004 blev Billy Elliot också musikal, passande nog (i slutet av filmen finns en fin scen där Billy dansar på en opera, och det blir som ett slags meta-perspektiv) och har sedan dess blivit en succé även på de stora scenerna. Den omåttligt populära musikalen går fortfarande, och man kan se den på Victoria Palace Theatre i London. Var säker på att hinna se succémusikalen Billy Elliot innan de slutar uppföra den – förra året firade musikalen tioårsjubileum och vem vet hur länge den fortsätter spelas.

Dramafilmen regisserades av brittiske film- och teaterregissören tillika producenten Stephen Daldry och nominerades till inte mindre än tretton BAFTA-utmärkelser, Storbritanniens film- och TV-akademi.