Brittiska detektiver

Många filmer får sina idéer och hela historier från bokvärlden. När en bok blivit tillräckligt populär brukar Hollywood kliva in och göra en film av det hela. Tack vare böcker har vi flera välkända namn i filmvärlden. 

James Bond

En av de största i detta sammanhang måste vara den brittiska spionen 007, James Bond. Denna spion skapades av Ian Fleming och första boken publicerades 1953. I Sverige har vi alltid gillat den karismatiska spionen och följt hans resa i filmvärlden från när han första dök upp på vita duken, då spelad av Sean Connery, i Dr No från 1962. Dock kom den inte till Sverige förrän början av 1963. Sedan dess har flera personer gestaltat James Bond:

  • George Lazenby
  • Roger Moore
  • Timothy Dalton
  • Pierce Brosnan
  • Daniel Craig

För mer information om böckerna, filmerna och allt runtomkring agent 007 kan ni titta in hos JamesBond007.se, en stor fansite på svenska och engelska.

Miss Marple

Om vi går tillbaka ytterligare några år innan James Bond föddes på boksidorna, kring 1930, har vi Agatha Christies enastående detektiv Jane Marple. Den här rara kvinnan gillar att pyssla i trädgården och prata med sina grannar. Men på sidan om sker det många mysterium och mord som hon hjälper till att lösa med sitt klipska huvud och snälla natur.

Agatha Christie skrev av och till om Miss Marples äventyr tills hon gick bort 1976. Alla 13 böcker om Miss Marple har blivit filmatiserade flera gånger.

Sherlock Holmes

Vi fortsätter resan genom brittiska mästerdetektiver med Sherlock Holmes, skapad av Arthur Conan Doyle. Detta är den äldste av trion då första boken gavs ut 1887. Det som gjorde honom så stor, och som hjälpt honom att behålla sin popularitet tills idag, är att han använda relativt moderna sätt att göra brottsundersökningar och mycket handlar om sunt förnuft. Han är så beroende att lösa brott och mysterium, att han injicerar morfin eller kokainlösningar när det inte finns tillräckligt för honom att göra.