Filma själv

shutterstock_75434812

Det finns en rad olika anledningar till varför man skulle behöva veta lite om hur man själv filmar något, kanske man bara vill spela in sitt barn i en skolpjäs, filma sig själv på semester eller till och med göra och spela in en kortfilm.

Till att börja med måste man ju ha en kamera, saknar man en bra sådan kan man lätt hitta ett bra utbud på nätet från butiker som Cyberphoto. Med detta behov täckt kan man gå vidare till andra saker.

När man filmar måste man har ett par saker i åtanke, precis som när man tar stillbilder kommer man att behöva tänka på komponering och ljust, fast när man filmar så kommer ju saker och ting att röra på sig, vilket gör det mer komplext.

Men den optik som finns i dagens kameror klarar man sig ofta bra med ett ganska enkelt objektiv. Det är såklart bra att ha lite kunskap i hur man tar foton, som att man inte ställer sig mitt i dagsljuset utan försöker hitta en plats där ljuset faller bättre och ger ett mer behagligt sken.

När man bara tar stillbilder kommer man ju att frysa ett specifikt ögonblick, men när man filmar kommer man att behöva tänka mer i tid, vilket kommer att bli väldigt viktigt för när man sedan ska klippa ihop materialet. Är man ovan med denna process är det ändå bäst att man försöker så gott man bara kan att variera sina klipp.

En ytterligare skillnad mellan stillbilder och videoklipp är att man kommer att behöva göra noga inställningar i kameran före, det finns helt enkelt inte samma möjligheter att ändra råformatet efteråt som man kanske är van vid om man hållit på med fotoredigering. Saker som kontrast, färgmättnad och skärpa är alla saker som man bör ha koll på.