Disneyfilmer och musikaler

6393360-disney

Disney är ju välkänd för att inkludera sångnummer i praktiskt taget alla sina animerade filmer, så det är väl knappast förvånande att många av deras filmer har även adapteras till musikaler.

Skönheten och odjuret

Detta var den första animerade filmen som gjordes i musikalform och öppnade i New York 1994. Flera av sångerna skrevs just för Broadwayshowen och sången Home, en av Belles ballader, blev snabbt signaturmelodin för musikalen.

Lejonkungen

Därefter dök Lejonkungen upp. Den öppnade 1997 och är idag Broadways längsta uppspelade musikal genom tiderna. Detta är något av en okonventionell musikal, men även den mest populära av Disney Theatricals produktioner.

Tarzan

2006 kom Tarzan i ett stort samarbete med Phil Collins. Musikalen verkade gå hem hos vissa med inte hos andra och fick ganska varierande recensioner.

Lilla sjöjungfrun

Året därpå dök den Lilla sjöjungfrun upp på Broadway och möttes precis som Tarzan med blandade känslor. Musikalen stängdes ned 2009 men öppnades sedan upp igen av ett Nederländskt produktionsbolag under 2012.

Aladdin

2011 var det dags för nästa Disneyfilm att få musikalbehandlingen och igen var många i väldigt delad åsikt om produktionen.

Ringaren i Notre Dame

Tekniskt sett öppnade denna musikal 1999, men det var endast på tyska. Det dröjde ända till 2014 innan det dök upp en engelskspråkig version, som för övrigt togs emot riktigt väl av publik och kritiker.

Uppkommande musikaler

I nuläget finns det planer för två ytterligare musikaler, den första är Frost som förväntas dyka upp under nästa år. Den andra är Pinocchio och verkar fortfarande vara i planeringsstadiet och har därför inte något spikat öppningsdatum.