Film och spel

Film- och spelindustrin har länge arbetat sida vid sida och genom åren har de ofta inspirerats av varandra.

Detta är kanske inte så konstigt eftersom skräck, action och äventyr är de perfekta ingredienserna för både bra filmer och spel. Många datorspel har under åren filmatiserats medan många filmer har lagt grunden för spännande hårresande datorspel. Här kan du läsa om klassiska exempel av båda fallen.

games-movies

Resident Evil

Låt oss börja med att ta upp filmer som är baserade på datorspel. Några av de förmodligen allra mest kända filmerna som baserats på ett populärt datorspel är Resident Evil-filmerna. Den första filmen kom ut år 2002, cirka sex år efter att det första Resident Evil-spelet släpptes. Idag finns det allt som allt fem stycken filmer baserade på detta hårresande överlevnadsspel och den sjätte beräknas komma ut år 2014. Spelen går under skräckkategorin medan filmerna har fått en mer actionspäckad stil. Det finns dessutom  tre animerade filmer som baserats på spelet.

Tomb Raider

Två andra välkända filmer som som fått sin inspiration från ett datorspel är filmerna om Lara Croft: Tomb Raider som kom ut år 2001 och 2003. Huvudrollen i filmerna spelas av den världsberömde skådespelerskan Angelina Jolie. Tomb Raider är ett äventyrsbaserat datorspel som tar med sig spelaren på en oförglömlig spännande resa. Exempel på andra filmer som är baserade på datorspel är Final Fantasy-filmerna, Hitman, Max Payne och Silent Hill.

Gudfadern

Om vi tar och vänder på konceptet då? Finns det faktiskt också filmer som lagt grunden för några av de datorspel vi spelar idag? Jo, visst finns det det! Ett mycket välkänt exempel är de klassiska ”Gudfadern”-filmerna som har lagt grunderna för de spännande spelen The God Father: The Game och Scarface: The World Is Yours.

James Bond

En annan klassiker som vi i Sverige gillar riktigt mycket, och som gått hem både i film-, bok- och spelvärlden är James Bond. Det första 007-datorspelet kom ut redan år 1983. Sedan dess har nya versioner kommit ut titt som tätt. Den senaste versionen, 007 Legends, släpptes år 2012. James Bond-spelen har sina egna unika handlingar men vad de alla har gemensamt är att spelaren är en spion som har i uppgift att utföra utmanande uppdrag.

Back To The Future

Äventyrsspelet Back To The Future: The Game är också inspirerat av en mycket populär filmserie. I spelet måste Marty bege sig till 30-talet för att rädda Doc, men allt går inte riktigt enligt planerna.  För att nämna ytterligare ett par spel som fått sin inspiration från filmindustrin: Taxi Driver, Ghostbusters, Jaws: Inleashed och The Warriors.