Oscarsgalan

Oscarsgalan

Det är snart dags för den årliga Oscarsgalan eller Academy awards som den kallas på engelska. Vid Oscarsgalan så utses årets bästa filmer och sådant som har med dessa att göra, så som bästa filmmusik, bästa smink och så vidare. Vi guidar er här genom en del av den djungeln som är Oscarsgalan.

Bästa film – Vi börjar med den kanske mest prestigefyllda klassen om vilken film som är den allra bästa filmen för året. Detta år är det följande filmer som kommer ha den största chansen att ta hem detta pris:

  • 12 years a slave
  • Gravity
  • American hustle

Den förstnämnda filmen, 12 years a slave är stor favorit till priset, men vi på Filmmixern tror helt klart att Gravity med Sandra Bullock och George Clooney också kommer att ha en god chans att vinna med tanke på hur kritikerrosad filmen blivit, inte minst för sina specialeffekter – vilket för övrigt är en annan klass att vinna.

Bästa regi – I bästa regi så tävlas det om vilken regissör som anses gjort det bästa arbetet med en film. Inte sällan så brukar regissören för vinnare av bästa film ha stor chans att vinna även detta pris. Således är det föga förvånande att alla regissörer för de tre ovan nämnda filmerna också är nominerade till priset för bästa regi.

Bästa manliga huvudroll – Det börjar kanske bli lite tjatigt redan nu att säga det, men även när det gäller priset för bästa manliga huvudroll så finns representanter för de tidigare nämnda filmerna också med, och även från andra frekvent nominerade filmer. Det är bland annat Christian Bale från American hustle, Chiwetel Ejiofor från 12 years a slave och Matthew McConaughey från Dallas buyers club, som är nominerade till detta pris.

Bästa kvinnliga huvudroll – Till priset för bästa kvinnliga skådespelarinsats finner vi bland de nominerade bland annat nämnda Sandra Bullock från Gravity, Amy Adams från American Hustle och Cate Blanchet från Blue Jasmin.

Vilka som vinner får vi veta vid galan som hålls den tredje mars. På Oscarsgalans hemsida kan du hitta samtliga nominerade i de olika klasserna.