Tecknade klassiker

De flesta av oss växte förmodligen upp med Walt Disneys fantasifulla tecknade filmer och kan än idag uppskatta en mysig Disney-film tillsammans med våra barn eller småsyskon. Förr såg vi på klassiker som Kalle Anka och Lejonkungen.

tecknade-klassiker

Idag har de klassiska tecknade filmerna utvecklats till spännande och fartfyllda datoranimerade filmer som ger en mer levande känsla. Precis som klassikerna Pocahontas och Björnbröder har dagens Disney-filmer ett tydligt och utbildande budskap som omedvetet lär våra barn goda värderingar som de kommer att ha nytta av i livet.

Pongo

En gammal spännande Disney-klassiker som vi alla minns är filmen Pongo och de 101 dalmatinerna som kom ut år 1961. I filmen kidnappas Pongo och Perditas 15 dalmatinervalpar av den elaka Cruella De Vil som planerar på att göra pälsar av valparna. Polisen har inga ledtrådar, vilket leder till att Pongo och Perdita ger sig iväg för att söka rätt på sina valpar på egen hand. Med hjälp av skymningsskallet (hundnyheterna)  får de reda på var valparna hålls gömda och tillsammans med god hjälp av flera andra hundar lyckas de till slut rädda sina valpar från deras hemska öde. Vad de dock upptäcker är att Cruella kidnappat många fler valpar än deras egna. Berättelsen slutar lyckligt med att Pongos och Perditas husse och matte flyttar ut på landet och behåller alla de 101 dalmatinerna.

Djungelboken

En riktig klassiker som man fortfarande bygger filmer, pjäser och böcker på. Walt Disney-filmen kom ut 1967 och blev en stor succé. Filmen handlar om Mowgli, ett litet barn som hittas av en panter, Bagheera, i djungeln. Pantern lämnar pojken hos en familj vargar så de kan uppfostra honom. Men efter tio år återkommer Shere Kahn, en ond tiger som hatar människor, tillbaka till djungeln och vargarna är rädd att han ska döda Mowgli. De beslutar att Mowgli måste tillbaka till sin by men det vill inte han. Därför blir han överlycklig och väljer att stanna när den stora björnen Baloo lovar att ta hand om honom. Under sin tid med Baloo möter han den svältande pytonormen Kaa som försöker äta upp honom och kidnappas av en grupp apor som styrs av orangutangen Kung Louie. I slutändan stöter han ändå på Shere Kahn men kommer undan med livet i behåll. Filmen avslutas när Mowgli ser en byflicka hämta vatten från en djungelsjö. Han väljer att följa henne och återvända till byn. Baloo och Bagheera låter honom gå och återvänder till den djupa djungeln.

Den Lilla Sjöjungfrun

Denna historia, som många av Disneys berättelser, bygger på en gammal saga. Den här sagan kommer från Danmark, skriven av Hans Christian Andersen. Filmen släpptes 1989 och cirkulerar kring den kungliga sjöjungfrun Ariel, en av Tritons många döttrar. Hennes far avskyr människor och säger att de är av ondo. Men Ariel är nyfiken och besöker sänkta skepp och samlar på sig människossaker. Hon smyger även runt seglande skepp och får då syn på Erik och faller handlöst för honom. Skeppet förliser och hon räddar Erik från att drunkna. Ariel vill träffa Erik igen och gå upp på land. Häxan Ursula ger Ariel ben i utbyte mot Ariels röst. Den lilla sjöjungfrun hittas på stranden av Erik och kommer till hans slott. Hon måste få en äkta kärleks kyss inom sju dagar, annars tillfaller hennes själ Ursula.

Bilar

Dagens Disney-filmer är minst lika spännande och välgjorda som klassikerna. En storfavorit är filmen Bilar som dessutom fått en uppföljare vid namn Bilar 2. Filmerna Bilar har blivit otroligt populära bland barn och idag finns både leksaker, t-shirts och till och med kalastillbehör med Bilarna som tema. Båda filmerna är datoranimerade och har talande bilar i huvudrollerna. I tvåan får vi följa med den hemlige agenten Finn McMissile till Stilla havet där det är meningen att han ska assistera agent Leland Turbo men Finn kommer för sent och äventyret är igång. Filmen innehåller flera hårresande biljakter och spännande racerbilslopp som håller både barn och vuxna på helspänn. Samtidigt bjuder den på många skratt och ger tittaren en härlig känsla. Detta är en perfekt film för hela familjen!